Werknemer leeft er lekker op los: ontslag op staande voet volgt

ontslag

Te veel Old Amsterdam-kaas, Spa Reine, € 1.000 aan uitgaven in een erotisch centrum uit de zak van de werkgever tijdens een wintersportvakantie én het geven van privéfeesten in het pand van de werkgever, rechtvaardigen een ontslag op staande voet van een bestuurder.

Aanvang van het dienstverband

Werknemer is in 2020 in de functie van beheerder/bestuurder bij de werkgever, een stichting, in dienst getreden. Werknemer is in 2023 in een vergadering van de raad van toezicht (hierna: ‘RvT’) op staande voet ontslagen wegens (vermeende) verduistering van gelden en goederen in combinatie met andere misstanden, zoals het houden van privéfeesten op kosten van de werkgever, het inhuren van zijn partner zonder toestemming en het onrechtmatig besteden van gelden tijdens een wintersportvakantie.

Rechtszaak en vorderingen

Werknemer is het niet eens met het verleende ontslag en stapt naar de rechter. Hij vordert o.a. een transitie- en een billijke vergoeding van de werkgever.

Bewezen misstanden tijdens de rechtszaak

Tijdens de rechtszaak komt vast te staan dat werknemer twee privéfeesten (één voor zijn schoonmoeder en één voor zijn eigen verjaardag) in het pand van de werkgever heeft gegeven met gebruikmaking van de voorraad van werkgever. Ook komt vast te staan dat hij niet heeft bijgehouden hoeveel consumpties er tijdens deze feesten zijn verbruikt en dat hij geen enkele vergoeding aan werkgever heeft betaald voor de consumpties van een feest waar ongeveer 70 personen aanwezig waren. Verder komt vast te staan dat werknemer – zonder toestemming van zijn werkgever – zijn partner als zzp’er heeft ingehuurd voor werkzaamheden in het pand van werkgever en dat zij daarvoor aan werkgever facturen heeft gestuurd voor ruim € 10.000.

Meer misbruik van bedrijfsmiddelen

Als dit alles nog niet merkwaardig genoeg is, komt tijdens de procedure ook vast te staan dat werknemer voor zijn eigen gebruik op kosten van werkgever een grote hoeveelheid Spa Reine (174 flessen) en 8 kilo Old Amsterdam kaas heeft aangeschaft en dat hij op kosten van werkgever een koelbox heeft aangeschaft voor zijn eigen gebruik. Maar hier laat de werknemer het niet bij.

Betaling in een erotisch centrum

Verder komt vast te staan dat werknemer in maart 2022 in een erotisch centrum in Sölden ten laste van de rekening van werkgever een betaling van € 1.000 heeft gedaan met de ApplePay functie op zijn telefoon en dat hij over deze betaling aanvankelijk onjuiste mededelingen heeft gedaan.

Oordeel van de rechtbank

De rechtbank is van oordeel dat werknemer hierdoor als bestuurder in ernstige mate de belangen van werkgeefster heeft geschonden. Dit vooral waar het betreft de betaling van het bedrag van € 1.000 in Oostenrijk ten laste van werkgever zonder daarover direct naar waarheid te verklaren en dat bedrag direct terug te betalen. Ook het geven van privéfeesten op kosten van werkgever zonder daarvoor een vergoeding te betalen, valt niet in goede aarde bij de rechter. Alle vaststaande feiten worden als een persoonlijke verrijking ten koste van de werkgever aangemerkt en dat rechtvaardigt volgens de rechter een ontslag op staande voet. De persoonlijke omstandigheden, waaronder de leeftijd en de gevolgen die het ontslag voor heeft voor de werknemer, maakten dit niet anders. Werknemer heeft geen recht op een transitie- en/of billijke vergoeding. Een terecht oordeel menen wij.

Juridische hulp nodig?

Zoekt u juridische hulp? Neem dan vrijblijvend contact op met Smit & Smit Advocaten voor een adviesgesprek. Ons team van advocaten staat voor u klaar bij het vinden van de juiste oplossing.

Afspraak maken Neem vrijblijvend contact op