Boedelscheiding

De boedelscheiding is van essentieel belang tijdens een echtscheiding. Het is belangrijk dat er goed wordt bepaald wie wat krijgt, wanneer er in gemeenschap van goederen is getrouwd.

Wat betekent boedelscheiding?

Het onderling verdelen van de gemeenschappelijke bezittingen wordt dus ook wel een boedelscheiding genoemd. Belangrijk om te weten is dat dit niet alleen effect heeft op de bezittingen, maar ook op de schulden die gemeenschappelijk zijn opgebouwd.

boedelscheiding

Wat valt er precies onder boedel?

Om te bepalen welke bezittingen u gaat verdelen is het belangrijk om te weten wat er allemaal onder boedel valt. Dit zijn:

  • Geld (contant)
  • Geld op de rekening(en)
  • Woning(en)
  • Verzekering(en)

Wat valt er niet onder boedel?

  • Sieraden en kleding (zogeheten verknochte goederen)
  • Goederen die uit een schenking zijn voorgekomen

Hoe werkt de boedelscheiding?

Bij het verdelen van de boedel hebben beide partners recht op de helft. Het verdelen hiervan kan lastig zijn. Als er bijvoorbeeld geld, dat op de rekening staat, verdeeld moet worden is dit heel makkelijk door de helft te delen. Maar bij veel goederen is het niet zo makkelijk om dit door de helft te verdelen.

Om deze goederen op een eerlijke manier te verdelen kan er gekeken worden naar de waarde van deze goederen. Als bepaalde goederen bijvoorbeeld een waarde hebben die gelijk is aan een X bedrag op de bankrekening is het zelfs mogelijk om dit op deze manier te verdelen. Helaas gaat het in veel gevallen niet zo makkelijk, omdat het contact vaak slecht is en er vaak onduidelijkheden zijn.

Advocaat gespecialiseerd in boedelscheiding nodig?

Wilt u juridisch advies tijdens een echtscheiding? Dan bent u bij Smit & Smit Advocaten aan het juiste adres. Wij zijn namelijk een laagdrempelig advocatenkantoor dat o.a. gespecialiseerd is in het personen en familierecht. Neem vrijblijvend eens contact met ons op. Het eerste gesprek is altijd gratis.

Transparant en kosten beheersend

Wij vinden het belangrijk om u van tevoren eerlijk en oprecht inzicht te geven in uw slagingskansen en kosten. Hoe de kosten eruit gaan zien, is afhankelijk van een aantal factoren, waarover wij u graag tijdens een vrijblijvend gesprek meer informatie kunnen geven.

Advies gesprek