Partneralimentatie

U krijgt met partneralimentatie te maken op het moment dat u gaat scheiden. Als één van de twee partners een lager inkomen heeft, heeft diegene recht op alimentatie van de andere partner. Hoe dat precies zit? Wij leggen het graag uit.

Wat is partneralimentatie?

Wanneer u getrouwd bent of een samenlevingscontract samen hebt, moet u financieel voor elkaar zorgen. Ook wanneer de relatie wordt beëindigd. In het geval van de volgende situaties kan er beroep worden gedaan op partneralimentatie:

  • U had samen een geregistreerd partnerschap
  • U bent samen getrouwd geweest
  • Uw ex-partner heeft een hoger inkomen

Hoelang heb je recht op partneralimentatie?

U heeft maximaal 12 jaar recht op partneralimentatie. Echter, is het moment van scheiden wel belangrijk en of u bijvoorbeeld kinderen heeft. In sommige gevallen speelt zelfs de leeftijd.

Scheidingen vanaf 1 januari 2020

Bent u gescheiden na 1 januari 2020? Dan heeft u recht op een termijn dat gelijk staat als de helft van de huwelijksduur. Let op, dit geldt tot maximaal 5 jaar.

Hoeveel partneralimentatie is normaal?

De hoogte van het bedrag is iets waar jullie samen een afspraak over kunnen maken. Indien dit niet lukt, kan de rechter dit voor jullie bepalen. Op basis van de volgende punten wordt dan een berekening gemaakt:

  • Behoefte
  • Verdiencapaciteit
  • Draagkracht

Contact opnemen?

Heeft u een advocaat nodig die gespecialiseerd is in het personen en familierecht? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Wij zijn een laagdrempelig advocaten kantoor die de toegang tot het recht betaalbaar maakt. Het eerste gesprek is bij ons dan ook altijd gratis. Neem vrijblijvend eens contact met ons op.

Transparant en kosten beheersend

Wij vinden het belangrijk om u van tevoren eerlijk en oprecht inzicht te geven in uw slagingskansen en kosten. Hoe de kosten eruit gaan zien, is afhankelijk van een aantal factoren, waarover wij u graag tijdens een vrijblijvend gesprek meer informatie kunnen geven.

Advies gesprek