Proeftijd

Een proeftijd is een belangrijk onderdeel uit uw arbeidscontract. Het aangaan van een arbeidsrelatie is nogal een stap. Omdat partijen elkaar veelal vooraf nog niet kennen en niet van elkaar weten wat zij over en weer van elkaar kunnen verwachten, biedt het aangaan van een proeftijd een mogelijkheid om een periode te benutten om elkaar te leren kennen.

Wat is een proeftijd?

Het is voor een werkgever altijd lastig vooraf in te schatten of de werknemer geschikt is voor de functie waarop gesolliciteerd is. Ook geldt dit voor een werknemer: voldoet de nieuwe werkplek aan de verwachtingen en is het een prettige werkomgeving? Om elkaar te leren kennen, is het afspreken van een proeftijd een geschikt middel. De kennismakingsperiode kan worden benut om vast te stellen of partijen bij elkaar passen en een langere samenwerking kunnen aangaan.

Voordelen proeftijd

De voordelen van een proefperiode is dat deze periode speciaal ingericht is zowel de werkgever als de werknemer de tijd te gunnen om een weloverwogen beslissing te maken aangaande de samenwerking. De werkgever en werknemer zijn niet wettelijk verplicht deze proefperiode af te maken. We noemen dit een rechteloze proefperiode. Binnen deze proefperiode kan zowel de werkgever als de werknemer de arbeidsovereenkomst per direct opzeggen, waarmee de samenwerking per direct eindigt. Een groot voordeel hiervan is dat men dus niet het opzegtermijn in acht hoeven te nemen. Een werknemer geniet tijdens de proefperiode ook geen opzegbescherming.

proeftijd

Hoe lang mag een wettelijke proeftijd duren?

De duur van de proefperiode is afhankelijk van de duur van de arbeidsovereenkomst, maar mag niet langer dan twee maanden duren. De proeftijd mag verlegd worden bij wederzijds akkoord. Vervolgens behoort de werkgever deze afspraak schriftelijk vast te leggen.

Schriftelijk vastleggen van het proeftijdbeding

Een proeftijd moet altijd schriftelijk worden afgesproken en behoort te worden vastgelegd in de arbeidsovereenkomst.

Hulp nodig bij een vraag over de proeftijd?

Zoekt u hulp omtrent de proeftijd? Of heeft u deskundig advies nodig in de richting van arbeidsrecht? Neem vrijblijvend contact op met Smit & Smit Advocaten voor een adviesgesprek. Ons team van advocaten staan voor u klaar bij het vinden van de juiste oplossing. De arbeidsrechtspecialisten van Smit & Smit Advocaten kunnen u adviseren over allerlei vraagstukken die samenhangen met het arbeidsrecht. Zij zijn thuis in de actuele wet- en regelgeving en weten u met parate kennis, ervaring en juiste bevlogenheid op weg te helpen.

Transparant en kosten beheersend

Wij vinden het belangrijk om u van tevoren eerlijk en oprecht inzicht te geven in uw slagingskansen en kosten. Hoe de kosten eruit gaan zien, is afhankelijk van een aantal factoren, waarover wij u graag tijdens een vrijblijvend gesprek meer informatie kunnen geven.

Advies gesprek