Licentieovereenkomst

Neem vrijblijvend contact op

Licentieovereenkomst opstellen? Dan is het belangrijk dat dit juridisch op de juiste manier gebeurd, zodat er geen onduidelijkheden ontstaan. Neem vrijblijvend eens contact op met Smit & Smit Advocaten voor het beste advies. Het eerste gesprek is bij ons altijd gratis.

Wat is een licentieovereenkomst?

Een licentieovereenkomst is de overeenkomst waarbij aan de licentienemer het recht wordt verleend om gebruik te maken van werk/recht in de zin van de Auteurswet of andere intellectuele eigendomsrechten van de licentiegever. Anders gezegd: een licentieovereenkomst is een overeenkomst waarbij de rechthebbende aan een derde een gebruiks- of exploitatierecht geeft voor één of meer door hem in eigendom gehouden intellectuele eigendomsrechten.

De 2 partijen binnen de overeenkomst

In de licentieovereenkomst worden over het algemeen 2 partijen onderscheiden: de houder van het betreffende intellectueel eigendomsrecht, de zogeheten: ‘licentiegever’ en de derde die het betreffende intellectueel eigendomsrecht wil gebruiken en/of exploiteren, de zogeheten: ‘licentienemer’.   Een licentie is dus feitelijk een toestemming om iets te doen of te gebruiken.

licentieovereenkomst

De overeenkomst kan betrekking hebben op

 • het gebruik van (een) software(programma)
 • het gebruik van een online dienst
 • het gebruik van een merk of logo
 • het gebruik van een ontwerp.

Er zijn verschillende typen licentieovereenkomsten. Zo kan er bijvoorbeeld worden afgesproken dat er een exclusieve licentie wordt versterkt. De licentienemer is dan de enige partij aan wie een licentie wordt verstrekt. Ook bestaat er een niet-exclusieve licentieovereenkomst. Deze geldt dan voor meerdere partijen.

Wat staat er in een licentieovereenkomst?

 • Onderwerp van de overeenkomst
 • Wat voor type licentie wordt er overeengekomen
 • Afspraken over de duur van de licentie
 • Mag de licentienemer op zijn of haar beurt aan derden ook weer zogeheten sub-licenties verstrekken?
 • Welke vergoeding spreken partij voor het gebruik van de licentie af?
 • Hoe te handelen bij inbreuk en nietigheidsacties?
 • Op welke wijze kan de overeenkomst wordt beëindigd?
 • Welk recht wordt op de overeenkomst van toepassing verklaard?

Hoelang geldt een licentieovereenkomst?

Hoelang een licentieovereenkomst geldt, hangt volledig af van de afspraken die de partijen hebben gemaakt. De looptijd kan bijvoorbeeld 20 jaar duren, maar kan ook zeker korter zijn. Het is dan ook belangrijk om hier vooraf de juiste afspraken over te maken.

Juridisch advies nodig?

Bent u opzoek naar een advocatenkantoor dat gespecialiseerd is in het contractenrecht? Neem dan snel vrijblijvend eens contact met ons op. Bij ons profiteert u van expertise, het laagste uurtarief en te allen tijde een eerste gratis gesprek.

SMS/WhatsApp Contact

Hoewel er natuurlijk grenzen zitten aan het begrip '24 uur per dag' zijn wij echt bijna altijd bereikbaar! Ook via SMS en Whatsapp. Wel zo makkelijk.

Digitaal Informatieverkeer

Snel, efficiënt en geen ruimte voor onduidelijkheid. Daarom werken Smit & Smit Advocaten zoveel mogelijk digitaal. Dit scheelt u tijd en dus geld.

Private Table

Speciale seminars voor ondernemers: gratis juridisch advies met een hapje en drankje. Direct toepasbaar in de praktijk. Boeiend en daarnaast goed voor uw netwerk.

Vaste Prijsafspraak

Naast een eerste gratis intakegesprek, bieden wij ook de mogelijkheid om vooraf een vaste prijs te offreren. Dit onderscheidt ons van onze branchegenoten.