Scheiden van tafel en bed

Wilt u scheiden van tafel en bed? Dan is het belangrijk dat u dit juridisch op de juiste manier laat doen. Smit & Smit Advocaten is o.a. gespecialiseerd in scheidingen. Neem vrijblijvend eens contact met ons op of kom er alles over te weten.

Wat is scheiden van tafel en bed?

Scheiden van tafel en bed is eigenlijk een soort van oplossing waarbij u nog niet zeker bent van uw zaak. Jullie hebben ervoor gekozen om liever gescheiden van elkaar te leven, maar willen nog niet officieel van elkaar scheiden. Belangrijk om even te weten is dat een scheiding van tafel en bed alleen mogelijk is als jullie daadwerkelijk zijn getrouwd. Heeft u alleen een geregistreerd partnerschap? Dan is het niet mogelijk.

Let op: deze manier van scheiden wordt steeds minder toegepast, omdat het volgens de we niet meer verplicht is om samen te wonen, wanneer u getrouwd bent.

scheiden van tafel en bed

Waarom scheiden van tafel en bed?

Scheiden van tafel en bed is eigenlijk iets wat ontstaan is door het geloof dat mensen vroeger streng naleefden. Ook vroeger kwam het scheiden vaak voor, maar konden sommige mensen vanwege hun geloof niet scheiden. Zij hadden ervoor gekozen om liever niet meer samen te willen leven, maar konden dus niet scheiden. Scheiden van tafel en bed was dan dé oplossing. Vandaag de dag kiezen mensen voor deze variant van scheiden, omdat mensen bijvoorbeeld financieel gezien niet in staat zijn om te kunnen scheiden. Je bent dus voor de wet nog met elkaar getrouwd, maar je leeft niet meer samen met elkaar.

Hoe zit het wanneer je in gemeenschap van goederen getrouwd bent?

Als je in gemeenschap van goederen getrouwd bent, wordt dit omgezet naar huwelijkse voorwaarden tijdens een scheiding van tafel en bed. Al jullie spullen, vermogen en schulden zullen dan moeten worden verdeeld. Na het proces van scheiden van tafel en bed hebben jullie dus iedereen een eigen inkomen, schulden en vermogen.

Wat zijn de voordelen?

Een scheiding van tafel en bed biedt voor een groot deel van de mensen een fijne oplossing. Zo zijn er de volgende voordelen:

  • u kunt scheiden, ondanks het geloof dit niet toelaat
  • u kunt gescheiden van elkaar leven als dit financieel niet mogelijk is
  • u kunt gescheiden van elkaar leven als u nog niet zeker bent van uw zaak. Het is makkelijk om de scheiding van tafel en bed terug te draaien

scheiding van tafel en bed

Wat kost een scheiding van tafel en bed?

De kosten voor het scheiden van tafel en bed zijn per zaak verschillend. Om hier een betere inzage in te geven, kunt u het beste vrijblijvend contact met ons opnemen.

Hoe zit het met mijn hypotheek?

Is één van jullie eigenaar van de woning en zijn jullie niet in gemeenschap van goederen getrouwd? Dan hoeven jullie verder geen afspraak te maken. Indien jullie huwelijkse voorwaarden hebben, dan zijn de afspraken over het huis die hierin zijn opgesteld geldig. Wanneer jullie beiden eigenaar van de woning zijn, zijn er verschillende opties mogelijk. Jullie zouden er bijvoorbeeld voor kunnen kiezen om het huis te verkopen, omdat jullie beide de volledige hypotheek niet kunnen betalen. Als één van jullie dit wel kan, kunnen er goede afspraken gemaakt worden, zodat één van de twee in het huis kan blijven wonen. Diegene moet dan wel de huidige hypotheek overnemen. Of een nieuwe afsluiten.

Let op: er moet wel rekening gehouden worden met over- of onderwaarde. Deze zal tussen jullie beide moeten worden verdeeld.

Hoe zit het met mijn pensioen na een scheiding van tafel en bed?

Het pensioen is per zaak verschillend geregeld. Wij kunnen hier dan ook geen duidelijke uitspraak over doen. Wanneer u wilt gaan scheiden van tafel en bed is het belangrijk dat u zich goed informeer bij de pensioenverzekeraar welke regels zij hanteren.

Hoe zit het als ik definitief wil scheiden?

Ben je van tafel en bed gescheiden en willen jullie definitief scheiden? Dan kan dit officieel geregeld worden door een rechter. Dit via de volgende manieren:

  • Gezamenlijk een verzoek tot ontbinding van het huwelijk aanvragen en deze indienen bij een rechter
  • Eén van de twee kan het huwelijk ontbinden. Dit kan als jullie minimaal 3 jaar zijn gescheiden van tafel en bed
  • Wanneer je hier niet drie jaar op wilt wachten, kun je dit ook al eerder aanvragen. Dit kan alleen als je minimaal 1 jaar bent gescheiden van tafel en bed en je partner zicht niet op de juiste manier gedraagt.

Verzoek tot scheiding van tafel en bed indienen?

Wilt u een verzoek tot scheiding van tafel en bed indienen? Dan is het belangrijk dat u kiest voor een advocaat die gespecialiseerd is in het personen en familierecht. Smit en Smit Advocaten is een eigentijds advocatenkantoor met een ”lage drempel”. Neem vrijblijvend eens contact met ons op. Het eerste gesprek is bij ons uiteraard altijd gratis.

Transparant en kosten beheersend

Wij vinden het belangrijk om u van tevoren eerlijk en oprecht inzicht te geven in uw slagingskansen en kosten. Hoe de kosten eruit gaan zien, is afhankelijk van een aantal factoren, waarover wij u graag tijdens een vrijblijvend gesprek meer informatie kunnen geven.

Advies gesprek