De voogdij van een kind op u nemen? Smit & Smit Advocaten helpt u graag. Wij zijn gespecialiseerd in personen- en familierecht. Kom hier alles te weten over voogdij of neem eens vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie of voor het inschakelen van een voogdij advocaat.

Wat is een voogd?

Een minderjarig kind staat onder het gezag van beide ouders of onder het gezag van één ouder. Wanneer beide ouders zijn overleden of wanneer ze niet meer het gezag over hun kind of kinderen hebben, dan neemt een voogd het gezag over. Ouders kunnen van tevoren een voogd aanwijzen. Dit kunnen ze in een testament aanwijzen of in het gezagsregister laten registreren. Dit is echter niet verplicht. In het geval de ouders het gezag kwijtraken, kan een voogd door de rechter worden aangewezen.

Wanneer mag ik de voogdij op mij nemen?

Iedereen die 18 jaar of ouder is kan voogd worden als die geestelijk gezond is en niet onder curatele staat is. Het maakt niet uit of u zelf al kinderen heeft, een partner heeft of alleenstaand bent. U kunt voogd worden als u wordt aangewezen door de ouders, maar u kunt ook door de rechter worden aangewezen. Het is echter niet verplicht om voogd te worden. Alleen wanneer u instemt op de voogdij kunt u voogd worden van een of meerdere kinderen. Wanneer u niet de voogdij wilt, dan zal er een ander persoon of instelling worden aangewezen.

voogdij

Welke rechten en plichten heeft u bij voogdij?

Wanneer u voogd wordt van een kind of meerdere kinderen, dan heeft u een aantal rechten en plichten. Wij geven u graag een aantal voorbeelden.

Rechten

Wanneer u voogd bent, krijgt u onder andere de volgende rechten:

  • U mag zelf bepalen hoe u het kind opvoedt en verzorgt
  • U mag verschillende officiële handeling namens het kind doen, bijvoorbeeld: het aanvragen van een paspoort voor het kind, het kind inschrijven op een school en het geven van toestemming voor een medische behandeling.

Plichten

Wanneer u voogd bent, krijgt u onder andere te maken met de volgende plichten:

  • U moet het vermogen van het kind beheren
  • U bent aansprakelijk voor schade
  • U moet de kosten van de opvoeding en verzorging van het kind betalen

Waarom Smit & Smit advocaten?

Ons team bestaat uit informele, gedreven en eigentijdse advocaten. Wij maken uw toegang tot het recht gemakkelijk en betaalbaar. Hierbij ontnemen wij uw juridische zorgen zo snel mogelijk. Onze advocaten zijn gespecialiseerd in voogdij en staan u graag bij met adviezen op maat. Daarnaast bieden wij u de beste begeleiding. Uw zaak is altijd in goede handen bij ons.

Advocaat voor voogdij inschakelen?

Bent u op zoek naar een advocaat voor voogdij / ouderlijk gezag die gespecialiseerd is in het personen- en familierecht? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. De advocaten bij Smit & Smit zijn ten alle tijde bereikbaar op Whatsapp en mobiel. Daarnaast zijn wij ook altijd duidelijk in de kosten. Wij garanderen u het laagste uurtarief en wij nodigen u graag uit bij ons uit voor het eerste gesprek.

SMS/WhatsApp Contact

Hoewel er natuurlijk grenzen zitten aan het begrip '24 uur per dag' zijn wij echt bijna altijd bereikbaar! Ook via SMS en Whatsapp. Wel zo makkelijk.

Digitaal Informatieverkeer

Snel, efficiënt en geen ruimte voor onduidelijkheid. Daarom werken Smit & Smit Advocaten zoveel mogelijk digitaal. Dit scheelt u tijd en dus geld.

Private Table

Speciale seminars voor ondernemers: gratis juridisch advies met een hapje en drankje. Direct toepasbaar in de praktijk. Boeiend en daarnaast goed voor uw netwerk.

Vaste Prijsafspraak

Naast een eerste gratis intakegesprek, bieden wij ook de mogelijkheid om vooraf een vaste prijs te offreren. Dit onderscheidt ons van onze branchegenoten.