Afkoop partneralimentatie bij echtscheiding

afkoop partneralimentatie

Leuk is het niet, maar bij een scheiding komt het betalen van partneralimentatie vaak om de hoek kijken. Er gelden sinds enige tijd nieuwe regels over de duur van de alimentatieplicht.

Duur van de partneralimentatie

De partneralimentatietermijn bedraagt maximaal vijf jaar of korter dan het huwelijk of het geregistreerd partnerschap (GP) minder dan 10 jaar duurde. In dat geval bedraagt de termijn de helft van de tijd dat het huwelijk of GP voortduurde. Als er kinderen zijn geboren, dan eindigt de alimentatieplicht niet eerder dan nadat het jongste kind 12 is geworden.

Afkoop van partneralimentatie

Soms eindigt de alimentatieplicht pas op het moment dat de alimentatiegerechtigde de AOW-gerechtigde leeftijd bereikt. Dat is het geval als het huwelijk 15 jaar heeft geduurd en de alimentatieontvanger tien jaar af zit van de AOW-gerechtigde leeftijd. De alimentatietermijn duurt verder 10 jaar indien de alimentatiegerechtigde is geboren op of vóór 1 januari 1970. De alimentatieverplichting eindigt (onder andere) zodra de alimentatiegerechtigde gaat samenwonen met een nieuwe (affectieve) partner.

Voordelen van afkoop

Ondanks een scheiding, zit je door de alimentatieverplichting dus nog enige tijd aan elkaar vast, doordat je elke maand geld moet overmaken naar je ex-partner. Mocht je dat niet prettig vinden, dan wijzen de advocaten van Smit & Smit Advocaten je op de mogelijkheid om de partneralimentatie in één keer af te kopen. Onder bepaalde omstandigheden is het daarbij mogelijk om de partneralimentatie netto af te kopen, waardoor je dus geen belasting verschuldigd bent over het afkoopbedrag inzake de partneralimentatie.

Overwegingen bij afkoop

Voordeel hiervan is dat je na de afkoop niet langer verbonden bent met je voormalige echtgenote en dus een nieuwe start kunt maken. Bovendien is het in de praktijk zo dat de afkoop een lager bedrag behelst dan indien de volledige termijn zou worden uitbetaald. Je schiet jezelf echter in de voet als je ex-partner sneller gaat samenwonen met een nieuwe partner dan waarmee je bij de berekening van de afkoop rekening hield en uiteraard ingeval het eigen inkomen (fors) daalt.

Advies en informatie

Mocht je vragen hebben over een scheiding of wil je meer informatie ontvangen over de voor- en nadelen van het afkopen van partneralimentatie bij echtscheiding? Neem dan vrijblijvend contact op met Smit & Smit Advocaten voor een adviesgesprek. Ons team van advocaten staan voor u klaar bij het vinden van de juiste oplossing.

Afspraak maken Neem vrijblijvend contact op