Kantonrechtersformule

De kantonrechtersformule is een oude richtlijn die door kantonrechters in Nederland gebruikt werd om de hoogte van een ontslagvergoeding te bepalen. Deze formule kon worden gebruikt bij individueel en collectief ontslag.

Hoe wordt de kantonrechtersformule berekend?

Deze formule die gebruikt werd om de ontslagvergoeding te bepalen, bestond in feite uit drie onderdelen die met elkaar vermenigvuldigd werden:

  • het aantal gewogen dienstjaren
  • de maandelijkse beloning
  • de zogenaamde correctiefactor

Wat is de correctiefactor?

De correctiefactor is een variabele factor die door de kantonrechter subjectief wordt vastgesteld. Door middel van bijkomstigheden zoals, verwijtbaarheid van het ontslag, de positie van de werknemer op de arbeidsmarkt en de financiële positie van de onderneming van de werkgever,  stelt de kantonrechter de factor vast. Deze factor varieert meestal tussen de 0 en 2. De 0 meting geeft het oordeel aan dat het ontslag geheel aan de werknemer te verwijten is. Ter illustratie; de 0 meting zal worden toegekend bijvoorbeeld bij wangedrag of diefstal door de werknemer.

kantonrechtersformule

Wordt de kantonrechtersformule in 2022 nog toegepast?

Omdat vroeger kantonrechters zelf de hoogte van de vergoeding mochten bepalen, werd de kantonrechtersformule ontworpen. Doordat  in vergelijkbare situaties de vergoedingen flink varieerde, is de opzet veranderd. Toch is de kantonrechtersformule met ingang van 1 juli 2015 vervallen en vervangen door de zogenaamde transitievergoeding. Wanneer een werkgever een werknemer wenst te ontslaan, heeft de werknemer recht op deze transitievergoeding.

Hulp nodig bij ontslag?

Zoekt u hulp bij desbetreffende ontslagrecht zaken? Neem vrijblijvend contact op met Smit & Smit Advocaten voor een adviesgesprek. Ons team van advocaten staan voor u klaar bij het vinden van de juiste oplossing. De rechtsspecialisten van Smit & Smit Advocaten kunnen u adviseren over allerlei vraagstukken die samenhangen met het ontslagrecht. Zij zijn thuis in de actuele wet- en regelgeving en weten u met parate kennis, ervaring en juiste bevlogenheid op weg te helpen.

Transparant en kosten beheersend

Wij vinden het belangrijk om u van tevoren eerlijk en oprecht inzicht te geven in uw slagingskansen en kosten. Hoe de kosten eruit gaan zien, is afhankelijk van een aantal factoren, waarover wij u graag tijdens een vrijblijvend gesprek meer informatie kunnen geven.

Advies gesprek